Terug naar het overzicht
14 november 2023
10 min.
Johan Bos
Keukens

Interieurtrends 2024

Wat zijn de interieurtrends van 2024? Naast dat wij vanuit onze passie voor interieur op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de interieurbranche, zijn wij een CBW-erkend bedrijf. Vanuit de overkoepelende brancheorganisatie INretail blijven wij tevens op de hoogte van de nieuwste trends. Wil je weten wat de interieurtrends voor het komende jaar, 2024, zijn? Lees deze blog en laat je verrassen!

Steeds meer gaat het in ons interieur over het verhaal achter een accessoire of een bijzonder meubelstuk. In 2024 zal je een aantal items of materialen veel terugzien. Dit zijn:

 • Handgemaakte items, afkomstig uit ateliers of via Etsy
 • Duurzame materialen: duurzaam geproduceerd, maar ook kwalitatief goed, voor een langere levensduur
 • Natuurlijke materialen of natuurlijke tinten: zo haal je de natuur in huis

Minimalistisch interieur

1. Natuurlijke tinten, materialen en royale planten

Al onderdeel van de interieurtrends van 2023, maar niet te missen voor 2024. De natuur geeft rust en vernieuwde energie. Daarom zijn natuurtinten, zoals groen, bruintinten en terracotta populair in een natuurlijk interieur. Qua natuurlijke texturen en materialen zie je veel houtnerven, natuursteen, linnen en jute. Linnen en jute zijn stevige stoffen, maar hebben een natuurlijke tint.

Haal je de natuur in huis, dan ervaar je hoogstwaarschijnlijk een gevoel van rust en balans. Grote, royale kamerplanten doen het in dit interieur erg goed. Ook kun je ervoor kiezen om hangplanten neer te hangen of een plantenwand te creëren. Naast dat je echt de natuur naar binnen haalt, dragen planten bij aan de luchtkwaliteit in je woning.

Een trend die hierop aansluit, maar waarbij je nog een stapje verder gaat, is soft outdoor. Soft outdoor betekent dat je een interieur creëert die naadloos overgaat in de buitenruimte. Hierdoor voel je je meer verbonden met de natuur. Vooral wanneer je over grote ramen of een schuifpui beschikt, is het makkelijker om een soft outdoor interieur te creëren.

2. Ronde en organische vormen

In principe passend bij de woontrend hierboven: natuurlijke, organische en ronde vormen. Meubels met afgeronde hoeken, ovale spiegels in plaats van rechthoekige spiegels, ronde bloempotten, kasten en keukens met ronde hoeken: je ziet het nu steeds meer terug. Een rechte hoek is over het algemeen wat strakker en harder. Als tegenhanger hiervan zorgt een afgeronde hoek voor een zachter interieur.

Zelfs tv-kasten, eettafels en salontafels zijn in een ovale of ronde vorm te verkrijgen. Vrijwel alle meubels en/of accessoires kan je in ronde vorm aanschaffen. Vind je het leuk om te experimenteren, dan zet je een aan ronde items naast rechte items. Denk aan een ronde vaas op een rechthoekige bijzettafel. Wat goed past bij ronde vormen zijn aardetinten en pasteltinten, wat ook weer de organische en rustgevende uitstraling zal versterken. Kies verder voor fluweel of wol, waarmee je zachte structuren in huis haalt.

3. Handgemaakte items: de interieurtrend van 2024

De afgelopen jaren kunnen we handgemaakte items weer meer waarderen, maar in 2024 zal dit nog meer zijn. De toename komt voort uit de wens om te weten waar onze spullen vandaan komen en door wie het gemaakt is. Verder willen we ook graag bij het proces betrokken zijn: dus hoe wordt het gemaakt? Het mooie van een ambacht of vakmanschap is dat je eigenlijk altijd over een uniek item zal beschikken.

Er komt geen massa aan te pas en je kunt vaak zien dat het met de hand gemaakt is. Perfectie hoeft dus niet. Denk bijvoorbeeld aan meubels met zichtbare houtstructuur of aan handgemaakte, imperfecte bloempotten. In 2024 mag je best zien dat het handgemaakt is. Kies je voor een aantal handgemaakte items, dan past hierbij:

 • Een wandverf met betonlook of tadelakt (glanspleister) voor structuur op de wand
 • Linnen stoffen, wol of andere handgemaakte stoffen met een grovere structuur
 • Kies voor een uniek schilderij of een handgeweven vloerkleed

Standaard Galerij 3

4. Duurzaam met je interieur omgaan

Zeker niet nieuw, maar wel steeds meer ‘on trend’: een duurzaam interieur. We kiezen massaal voor zonnepanelen, het isoleren van ons huis, overwegen een warmtepomp en houden rekening met ons energieverbruik.

De hoge energiekosten hebben het verduurzamen van woningen in een sneltreinvaart gebracht, maar het gaat niet alleen om de kosten. We vinden het steeds belangrijker dat de spullen of de materialen die we gebruiken, minder belastend zijn voor het milieu.

Qua materialen kan je kiezen voor gerecycled plastic, bamboe of riet, aluminium en duurzame houtsoorten. Wil je een meubel laten maken bij een interieurbouwer of bij het HUIS van INTERIEUR, dan kun je ook vragen naar de herkomst van het hout dat gebruikt wordt. Ben je bezig met het verduurzamen van je huis, kijk ook eens naar een slimme thermostaat en naar je verlichting. Kan het nog duurzamer?

5. Personaliseer je woning

Ben je uitgekeken op je huidige interieur, dan kan je er vrij makkelijk jouw eigen stempel op drukken. Meubels kun je schilderen, kies voor een andere kleur op de wanden of voor tegelverf. Ben je een beetje handig, dan kan je zelfs voor andere tegeltjes in het toilet of in de keuken kiezen. Zo maak je er toch weer helemaal iets anders van. Ga ook eens naar de kringloop om te kijken of je hier goedkoop een paar nieuwe items kunt scoren. Zo kan jij aan de slag met jouw doe-het-zelf-project.

6. Modern 70’s

De jaren zeventig waren legendarisch, als we de verhalen moeten geloven. Met deze interieurtrend voor 2024 haal je de jaren zeventig weer terug. Een eigentijdse twist, warm en knus, maar tegelijkertijd ook modern en retro, het is allemaal gecombineerd in het moderne interieur van de jaren zeventig. Voor een complete make-over raden wij je de volgende items, materialen of kleuren aan:

 1. Het kleurgebruik is kleurrijk, denk aan avocado-groen, mosterdgeel, bruin en oranje. Deze retro kleuren kan je combineren met de moderne kleuren van nu, zodat je een wat modernere look krijgt.
 2. Retromeubels met ronde vormen, fluweel, houten poten of opvallende kleuren, zoals een knaloranje stoel, doen het heel goed in een modern 70’s interieur.
 3. Ronde, organische vormen komen ook terug in het modern 70’s interieur van 2024. Een bank met ronde vormen of ronde accessoires uit de jaren zeventig maken het interieur helemaal af.
 4. In de jaren zeventig werd er veel gebruikgemaakt van patronen, die we nu retropatronen noemen. Denk aan geometrische vormen of bloemmotieven voor een jaren zeventiglook.
 5. Retrolampen, grote ramen en een open indeling van de ruimte zorgen voor voldoende licht.
 6. Materialen mixen: denk aan fluweel, hout, metaal en glas, waarmee je een retrolook creëert.

Voor een moderne jaren zeventig interieur is het belangrijk dat je voor evenwicht zorgt tussen retroitems en moderne trends. Dit kan nog wel een uitdaging zijn, dus als je het echt goed wilt doen, kan het helpen om eens voor interieuradvies en/of styling te kiezen. Bij het HUIS van INTERIEUR helpen wij je graag verder.

Interieurtrends van 2024 bekijken in onze showroom?

Kom gerust eens langs in onze showroom om de interieurtrends voor 2024 te bekijken. In onze showroom hebben we diverse sfeerkamers ingericht, zodat je kunt ontdekken welke stijl het beste bij jou past. Bekijk onze actuele openingstijden!

Vrijdagavond 29 september zijn wij gesloten.