Terug naar het overzicht
8 november 2023
5 min.
Johan Bos
Keukens

Minimalistisch interieur

Een minimalistisch interieur past bij je wanneer je van rust, puurheid en eenvoud houdt. Over het algemeen is het interieur strak met strakke lijnen en een basiskleur, bijvoorbeeld wit of grijs. Minimalisme houdt daarnaast ook in dat er niet zoveel accessoires gebruikt worden. Mogelijk kan een minimalistisch interieur iets te kil zijn. Met behulp van een warme tint op de muren haal je de kilte weg en breng je warmte in het interieur.

Minimalistisch interieur

Zo min mogelijk spullen: strak en basic

Vind je het prettig dat er zo min mogelijk spullen in huis zijn? Stoor jij je aan veel verschillende kleuren, meubels of accessoires? Dan past dit interieur erg goed bij jou. Houd je niet van een drukke ruimte en zoek je naar rust, dan is een minimalistisch interieur een goede keuze. Geen overbodige spullen, weinig details en een overzichtelijk interieur. De meeste accessoires zijn functioneel en van een goede kwaliteit, zodat de spullen die je bezit echt mooi zijn.

Kenmerken van een minimalistisch interieur

Een minimalistisch interieur heeft een aantal duidelijke kenmerken: clean, basic en strak. Wat in de ruimte aanwezig is, heeft een functie. Deze trend stamt af van de jaren ‘60, waar vooral voor eenvoud werd gekozen. Alle overbodige spullen gingen weg en functionele accessoires werden aan het interieur toegevoegd.

Waar een minimalistisch interieur eerder nog wel kil kon aanvoelen, is er tegenwoordig een warm minimalistisch interieur. Door organische vormen, persoonlijke accenten en natuurlijke materialen toe te voegen aan het interieur, zul je merken dat het warmer aanvoelt.

Kies een basiskleur

Qua kleurgebruik moet je bij dit type interieur denken aan wit, grijs en zwart. Dit zijn de basiskleuren. In de basis kies je voor witte muren, een gietvloer in de kleur grijs of een houten vloer met een white-wash effect. Kies altijd voor een basiskleur.

Zo min mogelijk meubels

In een minimalistisch interieur vind je zo min mogelijk meubels. Kies meubels die je echt nodig hebt, zoals een bank, een eettafel en een paar eetkamerstoelen. Komt er weleens visite, dan kan je ook nog een fauteuil in de woonkamer neerzetten. Een tv kast en een kastje, klaar! De meubels zijn verder recht, modern en strak van vorm. Denk aan rechte hoeken.

Opruimen is van groot belang: om de minimalistische uitstraling te behouden is het belangrijk dat er geen accessoires rondslingeren. Spullen berg je op in een ruimte die je niet kunt zien. De kasten hebben over het algemeen ondoorzichtige deurtjes, zodat je geen details ziet. Onnodige spullen of spullen die je niet gebruikt, kun je naar de kringloopwinkel brengen. Loop regelmatig een rondje door je huis om te ontspullen, wat perfect past bij jouw minimalistische instelling.

Glanzende en gladde materialen

Bij een minimalistisch interieur horen materialen zoals leer, beton, glas, metaal en hout met een gladde look. Kies je voor een houten eettafel, dan past een gladde houten tafel perfect in dit type interieur. Verder zie je veel metalen of stalen onderstellen en glazen vazen. Voor een luxe touch kan je glanzende vazen of glanzend kunststof kiezen. Licht zal hierop weerkaatsen, wat een luxe uitstraling geeft aan het interieur.

Licht, veel natuurlijk licht

Indien je dit kunt kiezen, is het prettig om over grote ramen te beschikken. Veel natuurlijk licht past bij een minimalistisch interieur. Verder kies je voor subtiele lampen of ingebouwde spots. Verder passen led strips of strakke hanglampen ook goed in dit type interieur. Kijk goed naar de vormen en het materiaal van de lampenkap en houd rekening met de kleuren.

Werk kabels, draden en snoeren weg

Om een zo’n minimalistisch mogelijk interieur te creëren, helpt het om eventuele snoeren, draden en kabels weg te werken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met behulp van kabelgootjes of een kabelorganizer.

Symmetrie: zo behoud je de rust

Om rust in het interieur te houden helpt het om te kiezen voor dezelfde vormen of om spullen te spiegelen. Zet je een nachtkastje aan de ene kant van het bed, dan zet je aan de andere kant van het bed hetzelfde nachtkastje neer. Kies bijvoorbeeld ook voor twee dezelfde staande lampen: een stalamp aan de ene kant van de woonkamer en eentje (dezelfde) aan de andere kant van de kamer.

Zo min mogelijk accessoires

Kies je voor een minimalistisch interieur, dan zijn de meeste accessoires overbodig. Wil je toch jouw eigen persoonlijke touch aan het interieur geven, dan kan je voor enkele eyecatchers kiezen. Eyecatchers die echt bij jou of jouw persoonlijkheid passen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi, groot schilderij. Of een overzichtelijk plateau met kaarsen in dezelfde tinten als je interieur. Zo behoud je toch de rust, ondanks dat je wat accessoires toevoegt.

Voor een minimalist wellicht een open deur, maar door je spullen een vaste plek of opbergplek te geven, kan je ze gemakkelijk opruimen. Zo houd je jouw minimalistische interieur ook echt minimaal.

Advies nodig van onze interieurstylist?

Wil je een minimalistisch interieur en weet je niet waar je moet beginnen? Onze interieurstylisten en interieurbouwers staan voor je klaar. Je bent van harte welkom om inspiratie op te doen bij het HUIS van INTERIEUR. In onze showroom vind je een tal van sfeervol ingerichte sfeerkamers. Wij laten je graag een aantal voorbeelden zien. Bekijk deze pagina voor onze actuele openingstijden.

Vrijdagavond 29 september zijn wij gesloten.