Terug naar het overzicht
11 oktober 2023
4 min.
Johan Bos
Keukens

Scandinavisch interieur

Hej! Denk je aan Scandinavië, dan denk je waarschijnlijk aan de ongeschonden, eindeloze bossen en de koude, lange winters. Het interieur is hier geheel op geïnspireerd. Wat is er kenmerkend aan een Scandinavisch interieur? Het gebruik van natuurlijke materialen, strakke lijnen en lichte kleuren zorgen voor een Scandinavische uitstraling. Een interieur waarin je tot rust komt, waardoor je woning ook nog eens groter lijkt: allemaal kenmerken van dit type interieur. Soms wat minimalistisch, met een kleedje in een natuurlijke tint of met teddy kussens kun je het interieur al gauw aankleden.

Eenvoudig en functioneel, met een rustige uitstraling

In een Scandinavisch interieur staan een paar belangrijke dingen centraal. Dit zijn: rust, eenvoud en functionaliteit. De meubels hebben over het algemeen een minimalistische uitstraling, maar zijn wel altijd van goede kwaliteit. Ook is het essentieel dat een meubel comfortabel is: er wordt immers wel echt geleefd. Bekijk je een Scandinavisch interieur, dan zal je waarschijnlijk opvallen dat de meubels over slanke poten beschikken. Soms lijkt het zelfs wat op design. Scandinavisch design is in verschillende prijsklassen te verkrijgen, maar toch kun je gemakkelijk aan een echte klassieker komen. Zo beschikt jouw interieur over een echte must-have.

Natuurlijke materialen

Zoals al eerder genoemd, wordt er in een Scandinavisch interieur gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Deze materialen zijn doorgaans licht en basic, maar vanwege het materiaalgebruik creëer je alsnog een warme, rustgevende uitstraling. Wat opvalt, is dat de vloer meestal licht van kleur is. Een natuurlijk, zacht schapenvachtje is uitgespreid over de vloer of over een stoel om het geheel af te maken.

Welke kleuren passen in een Scandinavisch interieur?

Qua kleurgebruik wordt er vaak voor een licht kleurenpalet gekozen. In Scandinavië wordt het vrij vroeg donker, waardoor lichte kleuren belangrijk zijn. Doorgaans wordt er in de basis voor wit gekozen, met hier en daar een grijs of zwart accent. Een twist is mogelijk, zolang je een lichte basiskleur kiest met maximaal een of twee kleuren waar de nadruk op ligt. Liever toch wat meer kleur in je woning aanbrengen? Kies dan voor pasteltinten in groen, blauw of roze.

Het vernieuwde interieur uit Scandinavië

Vanuit het prachtige Scandinavië waaien er natuurlijk ook wel eens nieuwe trends over, waar wij als interieurvormgevers van het HUIS van INTERIEUR van op de hoogte willen zijn. Het vernieuwde Scandinavische interieur is inmiddels vaak voorzien van donker notenhout, teddy (in natuurlijke tinten) en organische, ronde vormen.

Houd je van een simpele en overzichtelijke inrichting, dan is dit type interieur zeker iets voor jou. Hieronder nog enkele kenmerken van een Scandinavisch interieur op een rij:

 • Het interieur straalt rust uit
 • Eenvoudig, maar functioneel
 • Minimalistisch en simplistisch: niet te veel poespas
 • Comfortabel en van goede kwaliteit
 • Een of meerdere designklassiekers mogen natuurlijk niet ontbreken
 • Natuurlijke materialen en tinten, zoals beige, zand en mosgroen. Ook is zachtroze populair.
 • Lichte kleuren, de basis is wit
 • Moderne, ronde en organische vormen
 • Licht is belangrijk vanwege de lange, donkere winters
 • Kies je voor een wat stoerdere look, dan kies je voor kussens of behang met een printje
 • De woning is vaak voorzien van een open keuken met een houten aanrechtblad.

Warm Scandinavisch interieur

Een warm Scandinavisch interieur is een wat warmere Scandinavische stijl. Over het algemeen wordt er in de standaard Scandinavische stijl gebruikgemaakt van witte en lichte tinten, waardoor het interieur wat koel kan overkomen.

Je kunt de stijl wat warmer maken, maar hoe doe je dat precies? Het HUIS van INTERIEUR adviseert je graag. Allereerst is het belangrijk om wel de rustige basis aan te houden. Behoud de lichte kleuren, maar je kunt wel wat warmere tinten toevoegen aan het interieur.

Denk bijvoorbeeld aan licht beige, beige in een grijstint of roomwit. Verder kan je enkele accessoires toevoegen om een warm Scandinavisch interieur te creëren. Denk aan beige kussens of andere bijpassende aardetinten. Ook past een hoogpolig vloerkleed perfect in dit interieur. Waar je eerder misschien voor een koelere, witte tint zou kiezen, kan je nu voor een warmere, roomwitte tint gaan.

Minimalistisch Scandinavisch interieur

Een minimalistisch Scandinavisch interieur is geen gecombineerde stijl, omdat de Scandinavische stijl van zichzelf al minimalistisch is. Wat bij deze stijl past, is dat de ruimte open en stromend is, waarbij er weinig scheidingen zijn tussen de zithoek, eethoek of de keuken. Vanuit de keuken kun je hierdoor interacteren met je partner of kinderen, terwijl vroeger gebruikelijk was dat een keuken van de woonruimte gescheiden was.

De Scandinavische stijl is dus minimalistisch, maar is wel comfortabel en van goede kwaliteit. Kies je voor een aantal accessoires, niet te veel uiteraard, dan zijn het over het algemeen wat grotere items die goed bij elkaar passen. Er mag ook best wel een designer item bij zitten. Afhankelijk van wat jouw wensen zijn, zijn er wel gradaties van minimalisme. Een minimalistische Scandinavische stijl is toch wat knusser en gezelliger dan een industrieel minimalistisch interieur. Houd je van eenvoud, maar wil je wel warmte in het interieur brengen, dan is deze stijl perfect voor jou.

Wandplank met accessoires

Wat ook goed past bij dit type interieur is een wandplank. Op de wandplank voeg je bijpassende accessoires toe, waarin je de gebruikte kleuren terug laat komen in een schilderij of een fotolijst. Het leuke aan zo’n wandplank is dat je de accessoires eventueel kunt afstemmen op het jaargetijde.

In de zomer zet je er een mooie, slanke vaas met een bijpassende bloem neer, terwijl je in de winter voor kaarsen kunt gaan. Uiteraard ook in een toepasselijke, warme tint.

Om het interieur wat warmer te maken is het toevoegen van houten items een goede oplossing. Dit voelt qua materiaal warmer aan dan staal of glas.

Meer weten?

Wil je meer weten over een Scandinavisch interieur of denk je erover na om jouw interieur te veranderen? Bezoek onze ruime showroom in Haaksbergen, waar wij zo’n twaalf sfeerkamers in diverse stijlen hebben ingericht. Välkommen!

Vrijdagavond 29 september zijn wij gesloten.